OPEL SE VRAĆA MOTORSPORTU

28.11.2012.

Rüsselsheim. Opel se vraća automobilističkim utrkama kroz međunarodno usmjeren program reli natjecanja s novim Opel ADAM-om, te utrkama na kružnim stazama s novom Astrom OPC i fokusom na Njemačku. „Ove nove automobilističke aktivnosti imaju vrlo važnu ulogu u strateškoj reorganizaciji tvrtke – one su ključan element profila naše marke“, rekao je dr. Thomas Sedran, zamjenik glavnog izvršnog direktora Opela. Proizvođač automobila iz Rüsselsheima ima bogatu tradiciju u motorsportu, posebno u području osnovnih najrasprostranjenijih kategorija automobilističkog sporta. Cilj je tvrtke stvoriti novi sport koji će se svidjeti kupcima i biti tehnički profinjen, ali istovremeno i cjenovno pristupačan te će nuditi platformu na kojoj će mladi ambiciozni vozači stalno razvijati svoj talent.

 

Reli: profesionalan razvoj talenata u suradnji s ADAC-om

 

Ulaskom u svijet relia Opel cilja na europsku pozornicu. Naime, osim na ključnom Opelovu tržištu – u Njemačkoj, i na svim ostalim ključnim Opelovim europskim tržištima postoji snažan interes za reli natjecanjima. FIA, krovna svjetska organizacija automobilističkih sportova, uvela je pravila koja predstavljaju polaznu točku mladih vozača u ovoj vrlo atraktivnoj grani motorsporta, i koja omogućuju njihov daljnji napredak i razvoj karijere. Reli kup izvedva novog Opel ADAM-a prerađena po FIA-inim R2 pravilima koristiti će se već od sezone 2013. Kao dio „ADAC Rally Masters“ prvenstva ti će se automobili natjecati u kupu pod pokroviteljstvom tvrtke („ADAC Opel Rally Cup“). Privlačnost tog natjecanja povećava i činjenica da će većinu uspješnih vozača očekivati novčane nagrade, a tu je i poseban sustav bodovanja „junior reli“ za vozače mlađe od 27 godina. Ukupni pobjednik niza finalnih probnih utrka osvojit će posebnu obuku za sljedeću sezonu.

 

Kao snažan partner Opel je u ADAC-u dobio suradnika s kojim dijeli gotovo identičnu viziju razvoja novih talenata. U ovom zajedničkom projektu ADAC pruža svoju organizacijsku i motorsport infrastrukturu. Opelova je strategija osmišljena da u prvoj fazi traje barem do 2016. godine, nakon čega bi trebao stupiti na snagu program modularnog razvoja putem kojega se talentirani vozači relija mogu uzdići od ADAC Opel Rally kupa do međunarodne razine. U prve dvije faze (od njih četiri) koristit će se ADAM, a kasnije, u fazama tri i četiri natjecatelji bi svoje karijere trebali nastaviti za volanom buduće nove generacija Opel Corse.

 

Kružne utrke: “Astra OPC kup” dio VLN prvenstava izdržljivosti

 

Automobil koji će obilježiti Opelovo sudjelovanje u brzinskim utrkama na kružnim stazama nova je Astra OPC. Ona će biti dostupa od sezone 2013. nadalje kao trkaća verzija za sportove namijenjene kupcima. Automobili za Kup bit će konstruirani u skladu sa standardima VLC prvenstava u izdržljivosti, najpopularnije amaterske serije utrka u Europi. Automobili će se također natjecati za Opelov trofej u vlastitoj klasi („Astra OPC kup“). Očekuje se da će vrhunac sezone biti 24-satna utrka na trkaćoj stazi Nürburgring.

 

Privatnim se natjecateljima nudi posebno atraktivan paket prednosti koji nije ograničen samo na vrhunske performanse i revolucionarne tehnologije za utrke. Kao u relijaškom projektu, i ovdje će najbolji osvojiti privlačne novčane nagrade, a kupci će moći uživati i u rezervnim dijelovima po povoljnoj cijeni i organizacijskoj podršci na trkaćoj stazi i izvan nje.