Skip To Content
Originalni Opel naplatci i gume

Volio bih da sam guma pa da provedem pola godine u hotelu

Originalni Opel naplatci i gume

Originalni Opel naplatci osiguravaju vam vožnju sa stilom uz prilagođeni dizajn i poboljšanu zaštitu

Uživajte u finoj vožnji svojeg Opela uz Opel naplatke i gume

Učinite svoj Opel posebnim pomoću novog kompleta aluminijskih naplataka. Ma kakav bio vaš ukus ili potrebe, zahvaljujući odličnoj ponudi Opelovih naplataka svojem vozilu možete dati osobni pečat.

Aluminijski naplatci

Aluminijski naplatci atraktivnog stila gotovo da su „pismo preporuke” automobila. Izražavaju karakter vozila i vozača, bilo da je riječ o impresivnim, sportskim ili elegantnim naplatcima. Opel ima široku ponudu visoko kvalitetnih aluminijskih naplataka koji svakom vlasniku Opela omogućuju da promijeni izgled svojeg automobila kako god i kad god to poželi.

 

Originalni Opel aluminijski naplatci nisu samo lijepi i atraktivni, već i vrlo kvalitetni proizvodi koji savršeno pristaju svakom Opelu: dizajnirali su ih Opelovi inženjeri pomoću Opelove tehnologije, baš kao i Opel vozila.

 

Prednosti upotrebe originalnih Opel aluminijskih naplataka:

 

 • Izvrsna Opel kvaliteta i savršeno pristajanje
 • Bolje performanse u smislu prijenosa snage i kotrljanja
 • Bolja sposobnost sigurnog prolaska oštećenim kolnicima
 • Poboljšana svojstva upravljivosti i kočenja zahvaljujući pravilnom hlađenju kočnica

 

Čak i originalni Opel aluminijski naplatci trebaju njegu. Nekoliko savjeta za pravilno održavanje:

 

 • Prilikom pranja vozila, ne zaboravite očistiti i aluminijske naplatke! Nažalost, mnogi zaborave. Naplatci s vremenom gube svoj originalni sjaj ako se ne čiste redovito zajedno s ostalim dijelom vozila. Nakon što ste oprali automobil, mekom krpom koja ne ostavlja dlačice dovršite čišćenje naplataka i uklonite svu preostalu prljavštinu i nečistoće.
 • Ne zaboravite na sjaj! Održavajte originalni sjaj povremenom primjenom odgovarajuće tekućine za pranje i/ili poliranje. Upitajte za savjet profesionalce kod ovlaštenog Opel partnera.
 • Provjerite stanje naplataka i ima li oštećenja! Redovito provjeravajte naplatke, naročito nakon vožnje neravnim terenom ili šljunkovitim cestama. Ako primijetite oštećenja, zatražite provjeru stanja naplataka kod ovlaštenog Opel partnera!
 • Pobrinite se za pravilnu zamjenu naplataka! Ovlašteni Opel partneri imaju svu potrebnu opremu i znanje kako bi osigurali profesionalnu ugradnju guma.
 • Pobrinite se za pravilno skladištenje kotača i očuvajte vrijednost i vijek trajanja guma!

Opelov hotel za gume

Nemate gdje čuvati sezonske gume? Dosta vam je posla s prljavim gumama? Onda je Opelov hotel za gume baš za vas!

 

Postoji mnogo kriterija za pravilno skladištenje guma i ovlašteni Opel partneri, naravno, imaju svu potrebnu opremu i znanje kako bi osigurali profesionalno skladištenje nakon ugradnje guma. Preduvjet sigurne vožnje su odgovarajuće gume s obzirom na vremenske uvjete i načine korištenja. Pravilnim skladištenjem osigurava se višegodišnje pouzdano korištenje.

 

Prije pravilnog skladištenja guma, ovlašteni Opel partner provjerit će stanje kotača/guma, zabilježiti dubinu profila i informirati vas o eventualnim nedostacima.

Zamjena kotača

Naravno, ovlašteni Opel partneri imaju svu potrebnu opremu i znanje kako bi osigurali profesionalnu ugradnju guma. Preduvjet sigurne vožnje su odgovarajuće gume s obzirom na vremenske uvjete i načine korištenja. Pravilnim skladištenjem i popravkom guma (prema potrebi) osigurava se višegodišnje pouzdano korištenje.

 

Pri svakoj zamjeni kotača, prije nego se pohrane na odgovarajući način, vaš ovlašteni Opel partner provjerit će stanje kotača/guma, zabilježiti dubinu profila i informirati vas o eventualnim nedostacima.

Lanci za snijeg

Uvijek u pokretu

Lanci za snijeg koji se preporučuju za Opel vozila su lanci marke König. König lanci za snijeg brzo su i jednostavno rješenje za vožnju po zaleđenim i snijegom prekrivenim kolnicima.

 

Prednosti:

 • Brzo se i lako postavljaju
 • Osiguravaju tihu i udobnu vožnju
 • Snažni su i izdržljivi zahvaljujući ojačanom materijalu debljine 2,2 mm
 • Uključena praktična kutija za lako odlaganje
 • Komplet od dva komada
 • S uputama i rukavicama za ugradnju

Ne zaboravite ih promijeniti!

Budući da su te četiri površine, veličine dlana, jedine dodirne točke između vašeg vozila i kolnika, mnogo toga ovisi o gumama i zato ih nemojte zanemariti!

 

Procjena stanja

 

Redovito provjeravajte stanje guma na nepravilno trošenje, abraziju, udubljenja, napukline, deformacije ili druga oštećenja koja mogu nastati tijekom korištenja. Imajte na umu moguća oštećenja s unutrašnje strane gume, koja možda ne vidite. Ako smatrate da je guma možda oštećena, neka je provjeri vaš ovlašteni Opel partner.

 

Pravilan tlak

 

Tlak u gumama bitno utječe na uporabni vijek i sigurnost guma. Vrijednosti tlaka koje preporučuje proizvođač vozila naznačene su negdje na vozilu: na vratima, okviru vrata, poklopcu spremnika za gorivo, u korisničkom priručniku itd.

 

Posljedice neodgovarajućeg tlaka možda neće biti vidljive odmah, no bitno utječu na rad vozila i uporabni vijek guma. Nedovoljno napumpane gume se pregrijavaju, što može oštetiti njihovu unutrašnju strukturu. Previše napumpane gume podložnije su oštećenjima i osjetljivije su na razne mehaničke utjecaje (npr. udarne rupe, bankine). Nedovoljna ili prekomjerna napumpanost smanjuje prianjanje gume, uzrokujući prekomjerno ili neujednačeno trošenje i oštećenje gaznog sloja.

 

VAŽNO! Mjerite i podešavajte tlak u gumama samo kad su hladne! Nikada ne podešavajte (smanjujte) tlak na toplim gumama! Smatra se da je guma hladna ako nije bila korištena najmanje tri sata ili ako je prešla samo 1 – 2 kilometra pri vrlo malim brzinama. Ne zaboravite redovito provjeravati tlak i u rezervnoj gumi!

 

Starost guma

 

Na starenje guma utječu razni faktori kao što su klima, uvjeti skladištenja, temperatura i vlaga, korištenje, stil vožnje, opterećenje, brzina, tlak u gumama itd. Stoga je nemoguće unaprijed točno reći koliko dugo će gume trajati. Općenito, vijek gume je oko 10 godina, no nakon pet godina potrebno je redovito provjeravati njihovo stanje. Osim provjere koju obavlja vlasnik vozila, izričito se preporučuje redovita provjera kod ovlaštenog Opel partnera koji će utvrditi je li guma prikladna za daljnju upotrebu.

 

Sezonska oprema

 

Završetkom ljeta, i sami mijenjamo obuću u skladu s novim vremenskim uvjetima. Zašto ne bismo učinili isto i za svoje vozilo? Čim to nalažu vremenski uvjeti, odmah promijenite gume na zimske odnosno ljetne. Što se tiče guma, zima počinje na 7 °C, ili kad prosječna dnevna temperatura trajno ostane ispod te vrijednosti. U tom slučaju, znatno se smanjuje svojstvo prianjanja guma i funkcija gaznog sloja, što uzrokuje mnogo lakše proklizavanje i to ne samo prilikom pretjecanja i skretanja, nego i prilikom kočenja.

 

Iznimno je pogrešno smatrati da u obrnutom slučaju nema problema: zimske gume ne preporučuju se za korištenje ljeti. Zimske gume namijenjene za temperature ispod 7 °C, mekanije su od ljetnih, i često postaju još mekanije na ekstremno vrućem asfaltu. Na višim temperaturama više se troše i mogu se deformirati, što utječe na njihovu pouzdanost: automobil postaje nestabilan pri naglom kočenju ili skretanju, a put kočenja se povećava.

 

Opterećenje i brzina

 

Pri promjeni guma uvijek koristite gume s jednakim ili višim indeksom opterećenja i brzine u odnosu na originalne tvornički ugrađene gume. Preopterećene gume mogu se pregrijavati, što može uzrokovati oštećenje guma ili iznenadni gubitak zraka. Preopterećenje, slično kao i primjena niskog tlaka, značajno smanjuje vozne karakteristike vozila i prianjanje guma.

 

Indeks brzine guma ne znači da se vozilom može sigurno upravljati u navedenom rasponu brzina. Ako se vozilom ne upravlja pri sigurnoj i dopuštenoj brzini, moguće su teške ozljede ili smrt.

 

Ako niste sigurni koji je točan indeks opterećenja ili brzine, obavezno posjetite ovlaštenog Opel partnera.

 

Pravilno centriranje

 

Nakon ugradnje gume, važno je osigurati njenu statičku ili dinamičku ravnotežu (centriranost). Zbog nesavršene raspodjele tvari, svako rotirajuće tijelo ima određeni stupanj neravnoteže. Neravnotežu treba ukloniti jer, osim što nepovoljno utječe na vijek trajanja i brzinu trošenja, značajno utječe i na ponašanje i stabilnost vozila u vožnji.

 

Pronađite svojeg Opel servisnog partnera

Korištenjem Google karata, vi kao korisnik ove web stranice podliježete dodatnim odredbama Google karata/Google Earth