Ecochallenge 2016 powered by Opel - finale

24.11.2016.

Ivan i Marija Orešković iz Otočca bili su najbrži među čak četiri para s istovjetnom prosječnom potrošnjom u finalu natjecanja u štedljivoj vožnji Ecochallenge koje već dvanaestu godinu zaredom Auto klub organizira u suradnji s Opelom i tako osvojili nagradni, superštedljivi kompakt iz Russelsheima. Dionicu od 170 kilometara, koja je preko brda i dolina vodila od Zagreba do Križevaca, pa nazad do metropole, prošli su ne samo trošeći najnižih 3,6 litara, nego su takvu potrošnju postigli u rekordnom vremenu. Ključeve nagradne Astre 1.0 Turbo sa 105 KS supružnicima Orešković predala je šarmantna glumica Mila Elegović, Opelova brand ambasadorica.

U nikad izjednačenijem finalu natjecanja Ecochallenge, o pobjedniku je odlučivalo vrijeme prolaska rute obzirom da su na cilju čak četiri para imala najnižu potrošnju od 3,6 litre. I sretno, ali i spretno, slavili su Ivan i Marija Orešković, kojima su za prolazak rute trebala okrugla tri sata. A četiri minute sporiji bili su Dario Jareš i Renata Travljanin iz Daruvara. Potrošnju od 3,6 litre pokazivala su i putna računala Antonija i Valerija Mužić iz Križevaca te Izaka i Silvije Jagec iz Svetog Martina na Muri. No, paru iz Križevaca trebalo je za prolazak zadane rute pet, a paru iz Svetog Martina na Muri devet minuta više nego pobjednicima.

 

Ipak, više od svega fascinira potrošnja od 3,6 litre, posebno kad se zna da tvornica propisuje prosjek od 4,4 litre. Za ilustraciju, to znači da bi s punim spremnikom goriva (koji u Astri broji 48 l), prošli čak 1333 kilometara. Sva moguća trošila, od ventilacije do radija, bila su pogašena zbog štednje. Premda su natjecatelji najviše vremena proveli osluškujući tih i uglađen rad turbobenzinca 1.0 Turbo pazeći na potrošnju, imali su vremena pažnju pokloniti i drugim dijelovima Opel Astre. Redom su tako isticali udobnost, izvrstan položaj za upravljačem i bogatu opremu.