Skip To Content
Doseg električne vožnje

Mjerenje dosega električnog automobila

Doseg električnog automobila prije se utvrđivao standardiziranom ispitnom metodom za Europu: NEDC.
Ona je zamijenjena „Globalno usklađenim ispitnim postupkom za laka vozila” (WLTP). Doseg Corsa Electric izmjeren u skladu s postupkom WLTP iznosi do 359 km1. Naravno, maksimalni doseg u svakodnevnoj vožnji odstupa i od NEDC i od WLTP vrijednosti. Na doseg utječu čimbenici kao što su karakteristike ceste, vremenski uvjeti, stil vožnje ili dodatni teret.

Novi WLTP vozni ciklus uzima u obzir situacije koje su bliže svakodnevnom životu u usporedbi s NEDC standardom. Stoga nam omogućuje bolju procjenu svakodnevne potrošnje.
 
WLTP uključuje:

  • Realniju voznu dinamiku i vanjske temperature
  • Veću udaljenost ispitivanja
  • Veće prosječne i najveće brzine
  • Manja vremena zaustavljanja
  • Više kočenja i ubrzavanjaSaznajte više o postupcima utvrđivanja dosega NEDC i WLTP ovdje.

 

Prijeđite više

Saznajte koji su glavni čimbenici koji utječu na doseg i kako reagirati na njih da biste izvukli najviše iz svojeg električnog automobila.

Brzina
Brzina najviše utječe na doseg. Pri stalnoj brzini od 130 km/h doseg 100 % električnog vozila smanjuje se za pola u usporedbi s WLTP dosegom. 
Ponašanje vozača i geografija
Ponašanje vozača znatno utječe na potrošnju. Eko-vožnja je poboljšana kod električnih vozila. Glatka ubrzanja i korištenje regenerativnog kočenja mogu uštedjeti i do 15 % autonomije.
 
Toplinska udobnost i grijanje

Razlika u dosegu između proljetnog i zimskog razdoblja zbog grijanja/hlađenja može biti i do 35 %. Kondicioniranje automobila jedan je od najučinkovitijih načina povećanja dosega zimi.

 

SAVJET: Prikazani doseg u vašoj Corsi-e, čak i kad je potpuno napunjena, predviđena je vrijednost na temelju prethodnog načina vožnje. Ako uzmete u obzir čimbenike koji utječu na doseg (npr. brzinu, stil vožnje, toplinsku udobnost), prikazani doseg će se promijeniti u skladu s vašim novim ponašanjem.

 
1 Navedeni podaci o dosegu Opel Corsa Electric (prosječni) od 337 km do 359 km (ovisno o dodatnoj opremi) utvrđeni su u skladu s metodologijom WLTP ispitnog postupka (Uredba (EZ) br. 715/2007, Uredba (EU) br. 2017/1151). Svakodnevna upotreba se razlikuje i ovisi o više faktora. Osobito: osobnom stilu vožnje, svojstvima kolnika, vanjskoj temperaturi, grijanju/klimatizaciji, pretkondicioniranju.