PRAVILA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I KOLAČIĆIMA

Sadržaj

 

1. Vrste podataka koji se obrađuju / linkovi na druga web-mjesta

2. Prikupljanje i korištenje osobnih i neosobnih podataka

3. Korištenje kolačića

4. Web-pratilice (beacons) i pikseli

5. Praćenje i analiza

6. Ponovno targetiranje

7. Kolačići koje koristimo

8. Omogućivanje i onemogućivanje kolačića i sličnih tehnologija

9. Interakcija s društvenim mrežama

10. Pravo na informacije o vašim osobnim podacima / ispravak, blokiranje ili brisanje

11. Pravo na povlačenje dopuštenja

12. Promjene Pravilnika o zaštiti privatnosti

13. Kontakt

 

Ovom web-stranicom upravlja Opel Southeast Europe LLC („Opel“) i ona se hostira na poslužiteljima u vlasništvu društva General Motors Holdings LLC (Michigan, SAD). Sve druge mikrostranice kojima upravlja Opel Southeast Europe LLC hostiraju se na poslužiteljima u Europi. Službeno je sjedište društva Opel Southeast Europe LLC na adresi Szabadság út 117, 2040 Budaörs, Mađarska.

 

Molimo vas da pažljivo pročitate ova pravila prije korištenja web-mjesta jer se u njima objašnjava kako obrađujemo osobne podatke i kako koristimo kolačiće (cookies). Korištenjem ovog web-mjesta potvrđujete prihvaćanje pravila.

1. Vrste podataka koji se obrađuju / linkovi na druga web-mjesta

Opelu je važna zaštita vaše privatnosti. Putem ovog web-mjesta prikupljamo i obrađujemo različite vrste osobnih podataka. Oni obuhvaćaju sljedeće:

 

 • podatke koje nam dajete prilikom registracije i zahtjeva za naše usluge i web-mjesto te njihovog korištenja, kao što su ime i prezime, adresa, e-mail adresa, te slikovne datoteke koje ćete prenijeti kao korisnik
 • podatke koje trebamo kad prijavljujete problem s našim web-mjestom
 • podatke koji se prikupljaju pomoću kolačića

 

Ovo web-mjesto može sadržavati linkove na druga Opelova web-mjesta ili web-mjesta Opelovih partnera, ovlaštenih servisera, drugih povezanih društava ili web-mjesta društvenih mreža. Kad kliknete takav link na neko drugo Opelovo web-mjesto ili web-mjesto treće strane, imajte na umu da ta web-mjesta imaju vlastita pravila o zaštiti osobnih podataka. Prilikom korištenja tih web-mjesta upoznajte se s njihovim pravilima o zaštiti privatnosti.

 

Ovo web-mjesto može sadržavati oznake iFrame sa sadržajima s drugih Opelovih web-mjesta ili web-mjesta trećih strana. Opel nije odgovoran za sadržaje trećih strana predstavljene unutar oznaka iFrame – za te su podatke isključivo odgovorni vlasnici tih web-mjesta. Opel nema kontrolu nad sadržajima nezavisnih web-mjesta niti je odgovoran za njih i te vanjske sadržaje nudi posjetiteljima radi njihove bolje informiranosti. Zbog toga je moguće da kad posjetite web-stranicu s takvim sadržajima vidite kolačiće tih web-mjesta trećih strana. Opel ne kontrolira distribuciju tih kolačića. Da biste saznali više, provjerite pravila o zaštiti privatnosti trećih strana.

 

Ovime vas obavještavamo da Opel ne može prihvatiti nikakvu odgovornost za web-mjesta trećih strana.

2. Prikupljanje i korištenje osobnih i neosobnih podataka

Kad Opelu pošaljete osobne podatke, mi ćemo pohraniti i obraditi te vaše podatke u svrhu odgovaranja na vaše zahtjeve, u marketinške svrhe ili svrhe marketinškog istraživanja, za korisničke usluge, analizu podataka o prodaji te da bismo vas kontaktirali u skladu s vašim preferencijama za kontakt. Ako je potrebno i ako se s time slažete, pitat ćemo vas želite li sudjelovati u anketama koje koristimo za marketing povezan s Opelom, u svrhu istraživanja tržišta i mišljenja.

 

Možemo te podatke proslijediti globalnim tvrtkama povezanim s Opelom, Opelovim partnerima i ovlaštenim serviserima i davateljima usluga u gore navedene svrhe.

 

U mjeri u kojoj se osobni podaci prenose u države izvan Europskog ekonomskog područja (European Economic Area, EEA) i obrađuju u njima (primjerice, u svrhu tehničke pohrane i obrade od strane davatelja usluge obrade u SAD-u), to je posve usklađeno s primjenljivim pravnim odredbama povezanim sa zaštitom osobnih podataka. Nažalost, prijenos podataka putem interneta nije posve siguran. Činimo sve što je u našoj moći da zaštitimo vaše osobne podatke, ali ne možemo jamčiti sigurnost vaših podataka koji se prenose putem našeg web-mjesta. Vaši će se podaci prenositi isključivo putem sigurnog poslužitelja.

 

Nećemo prodavati vaše osobne podatke niti ih dijeliti s drugim tvrtkama radi njihove upotrebe, a da vas o tome prije ne obavijestimo ili, ako je potrebno, zatražimo vaše odobrenje.

 

Kontaktirat ćemo vas elektroničkim putem samo ako ste izrijekom na to pristali.

 

Da bismo optimizirali ovo web-mjesto u smislu performansi sustava, lakoće korištenja i ponude korisnih informacija o našim proizvodima i uslugama, automatski prikupljamo i pohranjujemo podatke u zapisničkim datotekama na vašem računalu. Time su obuhvaćene IP adrese, vrsta preglednika i postavka jezika, operacijski sustav, naziv ISP-a (davatelja usluge pristupa internetu) i oznaka datuma/vremena. To su statistički podaci o korištenju preglednika i uzorci korištenja interneta naših korisnika.

 

Te podatke koristimo za učinkovito upravljanje web-mjestom, da saznamo više o ponašanju naših korisnika na cijelom web-mjestu, analiziramo trendove i prikupljamo demografske podatke o našim korisnicima kao cjelini. Tako prikupljene podatke koristit ćemo za marketing, oglašavanje i komunikaciju (primjerice, za optimizaciju i poboljšanje korisničkog iskustva, ponudu privlačnijih posebnih ponuda i usluga).

 

Ako ćemo podatke koji nisu osobni koristiti zajedno s osobnim podacima, ti se podaci tretiraju kao osobni podaci dok su god u kombinaciji s njima.

3. Korištenje kolačića

Ovo web-mjesto, komunikacija e-mailom, mrežne usluge, oglašavanje i interaktivne aplikacije koriste kolačiće (cookies) radi optimizacije.

 

 • Što je kolačić?

 

Kolačić je mala datoteka koja se obično sastoji od slova i brojeva, a koju naš web-poslužitelj šalje u datoteku za kolačiće preglednika na tvrdom disku vašeg računala. Glavna je svrha kolačića da dopusti našem web-poslužitelju da korisniku prikaže prilagođene web-stranice koje će iskustvo posjete Opelova web-mjesta učiniti osobnijim i bolje će odgovarati korisnikovim individualnim potrebama.

 

Neki kolačići su važni za funkcionalnost ovog web-mjesta i automatski se aktiviraju prilikom korisnikova posjeta. Drugi kolačići nam pak omogućuju da korisniku ponudimo usluge i funkcije koje najbolje odgovaraju njegovim potrebama i da mu prilagodimo svoje usluge radi jednostavnog i brzog funkcioniranja web-mjesta.

 

 • Koje vrste kolačića koristi ovo web-mjesto?

 

Opel Southeast Europe LLC na ovom web-mjestu koristi tri vrste kolačića:

 

Kolačići su ovako kategorizirani:

 

 • osnovni kolačići
 • kolačići za performanse
 • trajni kolačići

 

Osnovni kolačići omogućuju korisnicima kretanje našim web-mjestom i korištenje njegovih značajki. Bez tih kolačića ne možemo ponuditi usluge kao što su konfigurator vozila, funkcija lociranja partnera ili obrasci za zahtjeve.

 

Osnovne kolačiće koristimo za sljedeće:

 

 • da bismo osigurali da se funkcije web-mjesta i ostale funkcije pravilno izvršavaju
 • da bismo vam dopustili spremanje odabira u konfiguratoru vozila
 • da bismo vam omogućili planiranje rute do najbližeg partnera u lociranju partnera.

 

Kolačići za performanse

 

Kolačići za performanse prikupljaju informacije o tome kako korisnici koriste naše web-mjesto. Pomažu nam poboljšati funkcionalnosti web-mjesta, vidjeti koja područja više zanimaju korisnike i saznati više o učinkovitosti naših promotivnih kampanja. Sve nam to pomaže da korisnicima ponudimo usluge i funkcije koje najbolje odgovaraju njihovim potrebama.

 

Kolačiće za performanse koristimo za sljedeće:

 

 • stvaranje statističkih podataka o korištenju našeg web-mjesta
 • da vidimo koliko su učinkovite naše promotivne kampanje
 • da razmotrimo ponašanje korisnika nevezano za osobu i tako poboljšamo web-mjesto.

 

Neke kolačiće za performanse potječu od ovlaštenih drugih strana, ali ne dopuštamo korištenje kolačića za bilo kakve druge svrhe od onih prethodno navedenih.

 

Takozvani „trajni kolačići“ pohranjeni su na korisnikovu računalu ili uređaju između sesija preglednika. Koriste se za održavanje postavki ili preferenci te za poboljšanje upotrebe web-stranice prilikom sljedećeg posjeta. Neki takvi kolačići potječu od ovlaštenih drugih strana.

 

Trajne kolačiće koristimo za sljedeće:

 

 • ponudu proizvoda na web-mjestu www.opel.hr za koje mislimo da bi zanimali naše korisnike
 • informiranje naših medijskih i oglašivačkih partnera o vašim posjetima, tako da mogu ponuditi ciljane oglase
 • dijeljenje informacija s partnerima koji nude usluge na našem web-mjestu; informacije se dijele samo radi ponude usluge, proizvoda ili funkcije (npr. funkcije odabira boje u konfiguratoru vozila) i ne koristi se za druge svrhe.

 

Neki trajni kolačići potječu od ovlaštenih drugih strana, ali ne dopuštamo korištenje kolačića za bilo kakve druge svrhe od onih prethodno navedenih.

4. Web-pratilice (beacons) i pikseli

Ovo web-mjesto koristi web-pratilice (web beacons, poznati i kao“pixel tags”). Web-pratilica je često prozirna sličica, obično dimenzija 1 x 1 piksel, smještena na web-mjesto ili u e-mail poruku koja se koristi za nadzor ponašanja korisnika na internetu koji je posjetio web-mjesto ili poslao e-mail. Web-pratilice koriste tehnologije drugih strana (na ovom web-mjestu to je tvrtka Omniture Publish) za nadzor aktivnosti korisnika na našem web-mjestu. Omogućuje praćenje koje je računalo pristupilo određenom web-mjestu, kada i s kojeg mjesta (razina države/grada).

5. Praćenje i analiza

Za trajnu optimizaciju svoje marketinške komunikacije Opel koristi analitički softver Omniture Publish tvrtke Adobe Inc. On omogućuje praćenje internetskog ponašanja na razini vremena, geografske lokacije i korištenja ovog web-mjesta. Te se informacije prikupljaju putem web-pratilica i/ili kolačića. Informacije prikupljene putem web-pratilica i/ili kolačića anonimne su i ne povezuju se s osobnim podacima. Sve informacije nužne za tu analizu pohranjuju se na poslužiteljima tvrtke Adobe Systems Incorporated u San Joséu u Kaliforniji (SAD). Opel ne dijeli te informacije ni s kojom drugom stranom radi nezavisne upotrebe. Ako ne pristajete na analizu, možete je odbiti ovdje: http://www.adobe.com/privacy/opt-out.html

6. Ponovno targetiranje

Korištenjem kolačića za ponovno targetiranje možemo učiniti svoju ponudu zanimljivijom korisnicima. Kolačići za ponovno targetiranje pohranjeni su na računalu ili uređaju korisnika interneta između sesija preglednika. Omogućuju oglašavanje Opelovih proizvoda na partnerskim i društvenim mrežama za korisnike koji su pokazali interes za Opelove proizvode.

 

Umetanje takvih oglasa posve je anonimno i utemeljeno na tehnologiji upotrebe kolačića. Ne pohranjuju se nikakvi osobni podaci (kao što su IP adrese i slično) niti će se s vašim podacima uparivati bilo kakvi korisnički profili. Uz to, nikakvi se podaci povezani s korisnikom neće slati partnerima ni društvenim mrežama. Oglašavanje je i posve anonimno.

 

U bilo kojem trenutku možete deaktivirati korištenje kolačića za ponovno targetiranje tako da kliknete sljedeći link: http://www.turn.com/privacy/opt-out-of-the-turn-platform

 

7. Kolačići koje koristimo

U ovom odjeljku upoznat ćemo vas s kolačićima koje koristimo na web-mjestu. Ako se ne slažete s postavkama pojedinih kolačića, možete ih pojedinačno deaktivirati tako da kliknete na naziv kolačića. Ako ne postoji izravan link za deaktivaciju nekog kolačića, možete ograničiti korištenje kolačića u postavkama preglednika (vidi točku 8).

 

7.1 Kolačići na web-mjestu za računala

 

Ovi kolačići za praćenje internetskih oglasa pokazat će vam relevantne internetske oglase na temelju onoga što ste prikazali i kliknuli te posjećenih stranica našeg web-mjesta.

 

 

Ovi se kolačići koriste za brojanje posjetitelja našeg web-mjesta i mjerenje kako se koristi web-mjesto:

 

 

Ovi se kolačići koriste za pregled korištenja našeg web-mjesta u svrhu optimizacije:

 

 

Ovaj kolačić osigurava da se internetske ankete koje ste već ispunili ili ste ih odbili ispuniti više ne prikazuju.

 

 

Ovi se kolačići koriste za pregled korištenja našeg web-mjesta za prikaz programa vaučera kod određenih uzoraka korištenja.

 

 

7.2 Kolačići na web-mjestu za mobilne uređaje

 

Ovaj kolačić prepoznaje korisnika u anonimnom obliku. Sadrži informacije o korisnikovim osobnim postavkama na web-mjestu (jezik, kriterij pretraživanja, konfigurirani model itd.) i sprema određene nizove interakcija radi osiguranja fleksibilne navigacije i navigacije među pojedinačnim stranicama.

 

 • FITSID

 

Ovi kolačići pohranjuju informacije o tome kako posjetitelji koriste naše web-mjesto za mobilne uređaje i pomažu nam progresivno razvijati web-mjesto prema vašim interesima:

 

 • lgin
 • lastUrl
 • s*
 • s_cpc
 • s_evar_34
 • s_evar_35
 • s_fid
 • s_getval_2
 • s_ria
 • s_sq
 • s_sq
 • s_sv_sid
 • s_vi
 • s_invisit
 • s_nr
 • s_vnum

 

Ovaj kolačić ukazuje na to da su u vašem pregledniku omogućeni kolačići:

 

 • S_cc

 

Ovi se kolačići koriste za brojanje posjetitelja našeg web-mjesta i mjerenje kako se koristi web-mjesto:

 

 

Ovi se kolačići koriste za pregled korištenja našeg web-mjesta u svrhu optimizacije:

 

 

Ovaj kolačić osigurava da se internetske ankete koje ste već ispunili ili ste ih odbili ispuniti više ne prikazuju.

 

 

Ovaj kolačić sadrži URL putem kojeg je korisnik došao na web-mjesto za mobilne uređaje. On je nužan za praćenje:

 

 • Fitreferrer / Original referrer

 

Ovaj se kolačić koristi za prikupljanje informacija važnih za obradu FIT-a softvera korištenog za web-mjesto za mobilne uređaje (https://developer.sevenval.com/docs/)

 

 • fitdetection

8. Omogućivanje i onemogućivanje kolačića i sličnih tehnologija

Izbornik Help (Pomoć) u izborničkoj traci internetskog preglednika na vašem računalu donosi sljedeće informacije za korisnike:

 

 • kako spriječiti prihvaćanje novih kolačića u pregledniku
 • kako postaviti da preglednik obavještava korisnika o primitku novog kolačića
 • kako posve onemogućiti kolačiće.

 

Kad su kolačići onemogućeni, bit će onemogućena i većina sadržaja na web-mjestu www.opel.hr, tj. možda se neće pravilno prikazivati lokator partnera, konfigurator vozila i ponude relevantne za određenog korisnika. Da biste to spriječili, preporučujemo da ostavite kolačiće omogućenima.

 

Ako želite saznati više, postoje brojne publikacije na internetu o kolačićima. Npr.: http://www.allaboutcookies.org

8. Interakcija s društvenim mrežama

Služba za korisnike i pomoć putem društvenih mreža

 

Opel Southeast Europe LLC, podružnicu Zagreb možete kontaktirati i putem društvenih mreža. Npr. ako nam pošaljete poruku ili objavite nešto na našim društvenim kanalima, možda ćemo upotrijebiti informacije iz vaše poruke ili vam odgovoriti na postavljeni upit objavom na društvenoj mreži koju ste koristili. Da bismo vam pomogli oko problema radi kojeg ste nam se prvotno obratili, možemo vas zatražiti dodatne informacije putem izravne ili privatne poruke kao što su pojedinosti o problemu, ime i prezime, e-mail adresa, VIN, telefonski broj, lokacija (grad/država) i/ili model i godina proizvodnje vozila. Informacije koje navedete neće se koristiti za izravni marketing; istraživanje tržišta radi poboljšanja usluge i proizvoda provodit će se samo na temelju skupnih (anonimiziranih) podataka.

 

Imajte na umu da u objavu ili poruku ne biste trebali uvrstiti povjerljive podatke (kao što su podaci o rasnom ili etničkom podrijetlu, političke stavove, religijska ili filozofska uvjerenja ili zdravlje). Kad objavite bilo što na javnom kanalu ili društvenim medijima, morate imati na umu da to može pročitati svatko.

 

Dodaci za društvene mreže

 

Facebook

Ovo web-mjesto ne koristi izvorne dodatke (plugins, „dodaci“) za društvenu mrežu Facebook.com kojom upravlja tvrtka Facebook Ireland Ltd., 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2, Irska („Facebook“), nego njihov izmijenjeni oblik.

 

Izmijenili smo dodatke na ovom web-mjestu tako da se podaci koji se mogu povezati s osobom na Facebook prenose samo nakon klika na

 

Klikom na gumb Share (Podijeli) aktivira se dodatak i vaš preglednik uspostavlja izravnu vezu s Facebookovim poslužiteljima. Sadržaj dodatka Facebook izravno prenosi u preglednik, koji ga integrira s web-mjestom. Stoga nemamo utjecaja na širinu podataka koje Facebook prikuplja pomoću tog dodatka i zato vas obavještavamo o sljedećem na temelju informacija koje su nama dostupne.

 

Klikom na gumb Share (Podijeli) Facebook prima informacije o tome da ste pozvali odgovarajuću stranicu našeg web-mjesta. Ako ste prijavljeni na Facebook, Facebook može pridružiti vaš posjet vašem računu za Facebook. Kad izvršite neku radnju s dodacima, primjerice kliknete gumb Share (Podijeli), vaš preglednik prenosi odgovarajuće informacije izravno Facebooku, gdje se pohranjuju. Ako niste na Facebooku, Facebook svejedno može prikupiti vašu IP adresu i pohraniti je. Facebook tvrdi da se za Njemačku pohranjuje samo anonimizirana IP adresa.

 

Ako želite saznati više o svrsi i širini prikupljanja podataka kao i kasnijoj Facebookovoj obradi i korištenju tih podataka nakon klika na gumb Share (Podijeli) i s tim povezanih vaših prava i postavki koje možete konfigurirati da biste zaštitili svoju privatnost, pročitajte Facebookovu izjavu o zaštiti privatnosti podataka: https://www.facebook.com/about/privacy/.

 

Google+

Ovo web-mjesto ne koristi izvorne dodatke za društvenu mrežu Google+1 (Google Plus) koju je napravila i njome upravlja tvrtka Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, Kalifornija 94043, Sjedinjene Američke Države („Google“), nego njihov izmijenjeni oblik.

 

Izmijenili smo dodatke na ovom web-mjestu tako da se podaci koji se mogu povezati s osobom Googleu prenose samo nakon klika na gumb „+“.

 

Klikom na gumb + aktivira se dodatak i vaš preglednik uspostavlja izravnu vezu s Googleovim poslužiteljima. Sadržaj dodatka zatim se prenosi u preglednik, koji ga integrira s prikazanim web-mjestom. Time se Googleu šalje informacija o tome da ste posjedili naše web-mjesto.

 

Ako ste prijavljeni na svoj osobni račun za Google putem servisa Google Plus ili Google dok posjećujete naše web-mjesto, Google može pridružiti vaš posjet web-mjestu s tim računom. Kad kliknete ovaj gumb, informacije se prenose izravno Googleu, gdje se pohranjuju. Ako želite spriječiti taj prijenos podataka, morate se odjaviti s računa za Google Plus ili Google prije nego što posjetite naše web-mjesto.

 

Ne možemo utjecati na širinu i sadržaj podataka koje Google prikuplja pomoću tog gumba. Ne možemo ni isključiti mogućnost da se prikuplja i prenosi vaša IP adresa. Da biste saznali više o svrsi, širini i korištenju podataka koje prikuplja Google Inc., pročitajte njihovu izjavu o zaštiti privatnosti podataka: https://developers.google.com/+/web/buttons-policy

 

Ako ste na Google Plusu ili ste se prijavili na Google, a ne želite da Google prikuplja podatke kad posjetite naše web-mjesto i povezuje ih s vašim korisničkim podacima koje pohranjuje, morate se odjaviti sa servisa Google Plus ili Google prije nego što posjetite naše web-mjesto.

 

Twitter

Naše web-mjesto sadrži funkcije u vlasništvu tvrtke Twitter Inc., 795 Folsom Street, Suite 600, San Francisco, Kalifornija 94107, SAD. Kad koristite Twitter, a posebno funkciju „retweetanja“, Twitter povezuje vaš račun za Twitter s web-mjestima koja ste posjetili. To se dijeli s drugim korisnicima Twittera, posebno vašim pratiteljima. Na taj se način prenose i podaci na Twitter. Nas kao davatelje svojeg web-mjesta Twitter nije obavijestio o sadržaju prenijetih podataka niti njihovu korištenju. Možete saznati više na sljedećem linku: http://twitter.com/privacy

 

No imajte na umu da možete promijeniti postavke zaštite privatnosti za Twitter u postavkama računa na web-mjestu http://twitter.com/account/settings.

 

Izvor: Flegl Rechtsanwälte GmbH

10. Pravo na informacije o vašim osobnim podacima / ispravak, blokiranje ili brisanje

U bilo kojem trenutku možete zatražiti informacije o svojim osobnim podacima koji se pohranjuju, izvoru podataka, primateljima podataka, svrsi pohrane kao i osobama i entitetima kojima redovito prenosimo vaše osobne podatke. Osim toga, imate pravo ažurirati, ispravljati, blokirati ili brisati svoje podatke u skladu sa zakonskim odredbama.

 

Ako ste nam dali osobne podatke i želite znati koje vaše osobne podatke imamo pohranjene ili ako želite informacije o korištenju vaših podataka ili ispravku/blokiranju/brisanju podataka, obratite nam se putem besplatnog broja telefona 0800 8582 ili putem e-mail adrese info@opel.hr.

11. Pravo na povlačenje dopuštenja

Imate pravo u bilo kojem trenutku povući dopuštenje. Povlačenje dopuštenja neće utjecati na zakonsku valjanost obrade na temelju vašeg dopuštenja prije povlačenja.

12. Promjene pravilnika o zaštiti privatnosti

Sve buduće promjene naših Pravila o zaštiti privatnosti bit će objavljene na ovom web-mjestu. Stoga biste trebali povremeno provjeriti te promjene naših Pravila o zaštiti privatnosti.

13. Kontakt

Obratite nam se imate li pitanja, komentara i zahtjeva povezanih s ovim pravilima o zaštiti privatnosti:

 

Opel Southeast Europe LLC, podružnica Zagreb

E-mail adresa: info@opel.hr

Broj telefona: 0800 8582

 

Verzija: veljača 2017.