KRATAK, PROFINJEN I IZNENAĐUJUĆE PROSTRAN.

Saznajte više o dizajnu i dimenzijama novog Opel Karla

19.06.2015.

Rüsselsheim/Zaandam. Malen ali prostran, zadivljujućeg izgleda i prije svega iznimno razuman odabir – upravo to mogu kupci zainteresirani za modele s početka ponude očekivati od Opela u ljeto 2015. Za svega 71.470 kn eura (preporučena maloprodajna cijena u HRvatskoj) kupci će dobiti privlačan peterovratni automobil dug 3,68 metara s dovoljno prostora za smještaj pet osoba. KARL, ADAM i Corsa čine Opelov najjači portfelj mini i malih automobila svih vremena te najmlađi i najprivlačniji na tržištu.

 

„Ime KARL je kratko, razovjetno i kul. Ono odražava sve prednosti nove ponude modela. KARL zaokružuje našu ponudu malih i mini automobila. To je ozbiljan automobil koji će se svidjeti podjednako srcu i umu – pravi Opel“, rekao je glavni izvršni direktor Opel grupe dr. Karl-Thomas Neumann.

 

KARL-ov prednji i stražnji dio krasi tipičan Opelov „osmijeh“. Na dinamičnoj kromiranoj ukrasnoj lajsni trapezoidne rešetke nalazi se logotip marke i čini da cijeli prednji dio izgleda prijateljski i simpatično. Lajsna s logotipom sadrži i „krilca“ koja vizualno podsjećaju na zanimljiva prednja svjetla u obliku orlova oka koja okružuju rešetku. Donji dio prednjeg dijela dizajniran je u suprotnosti s rešetkom. Umetci za svjetla za maglu povezane su diskretnim linijama i pomažu vizualno zaokružiti automobil.

 

Sportski šarmer za srce i um

 

Dvije sportske ukrasne linije u gornjem dijelu vrata naglašavaju fluidni bočni dio najmanjeg člana Opelove obitelji. Prepoznatljiva „oštrica“ koja se dinamično penje prema stražnjem dijelu predstavlja Opelovu nagrađivanu dizajnersku filozofiju prema kojoj umjetnička skulpturalnost susreće njemačku preciznost. Dojam dinamične elegancije pojačan je postupnim podizanjem rubova karoserije koji se uz lagani pomak proteže do kvaka na prednjim i stražnjim vratima. Na stražnjim se vratima nalaze linije koje se spajaju sa stražnjim svjetlima i daju KARL-u vizualno čvrst stav. Nagnuta linija krova ovog šarmera odaje dojam energičnosti, a kad je vozilo opremljeno opcionalnim paketom ECO s prednjim donjim i stražnjim spojlerom, linija završava aerodinamičnim rubom.

 

Središnji logotip marke daljnji je dokaz neobično velike pažnje posvećene detaljima za ovaj segment. Integrirani senzor kontakta osigurava lako otvaranje poklopca prtljažnika koji je širok radi lakšeg utovara. Polukružni obrisi stražnjih svjetala privlače pogled i vizualno ih povezuje prečka ispod stražnjeg vjetrobranskog stakla. I diskretni je rub uz donji dio izvanredan – kad se gleda sa strane, podsjeća na Opelovu oštricu. Tu se ponavlja simpatičan dizajn rešetke i tako zatvara krug. Kratka antena za digitalni radio jasno je vidljiva na krovu i simbolizira KARL-ov moderan karakter koji posebno njeguje lako korištenje.

 

Prvi dojmovi novog Opel KARL-a povoljni su. On će od tržišnog predstavljanja biti dostupan u deset boja uključujući osam metalik premaza – od Summit bijele i Solar crvene preko Blue Ray, Splash plave, Creamy bež, Sovereign srebrne, Urban Titanium sive i Mystic ljubičaste, sve do Fresh zelene i Carbon Flash. Dostupna su tri paketa opreme, Essentia, Enjoy i Cosmo. Od paketa Enjoy sve dodatne komponente dolaze u usklađenim bojama. Vanjske karakteristike, poput kromiranih umetaka na svjetlima za maglu, zatamnjenih stražnjih stakala, 15-inčnih alu-kotača i matirane crne folije na B-nosačima koje povećavaju dinamičan dojam oblika bočnih prozora, čine paket Cosmo s vrha ponude. Opcionalni 16-inčni alu-kotači zaokružuju sportski izgled. Dodatna oprema poput pragova s nazivom tvrtke, kromiranih kvaka i kapica za ventile s logotipom čine dodatne ukrase.

 

Praktična ljepota – ljepota praktičnosti

 

Kad se radi o dimenzijama, 3,68 metara dug i 1,48 metara visok Opel KARL pomiče uobičajene granice u segmentu. Usprkos kompaktnim dimenzijama, nudi pregršt prostora za putnike i usporedivo puno prostora za pohranu. Trag kotača od 1410 mm (sprijeda) i 1416 mm (straga) zajedno s međuosovinskim razmakom od 2385 mm nude visoku razinu udobnosti. Zahvaljujući prostranom interijeru i kokpitu visoke kvalitete, i najmanji Opel daje vozaču i putnicima osjećaj koji bi imali u puno skupljem automobilu. Asimetrično preklopiv naslon stražnjeg sjedala (40:60) koji je standardan u paketu Cosmo omogućuje fleksibilnost i neočekivane mogućnosti transporta. Prema ISO metodi mjerenja KARL nudi do maksimalno 1013 litara prostora za prijevoz prtljage do krova (sa preklopljenim naslonom stražnje klupe), što je najbolje u klasi. Peterovratni KARL sa svojih 939 kg doista je lagan i trebao bi zadiviti dostavne tvrtke koje traže agilni mali transporter.

 

Najmanji Opel stoga nudi oboje: praktičnu ljepotu i ljepotu praktičnosti.