OPEL ADAM: JEDINSTVEN ZAHVALJUJUĆI SVOJEM DIZAJNU I POTENCIJALU ZA INDIVIDUALIZACIJU

20.11.2012.

Rüsselsheim/Lisabon. ADAM je Opelov prvi moderan mali automobil. Podsegment u koji ulazi prvotno su oblikovale moderne automobilske interpretacije retro tema, no Opel je namjerno krenuo vlastitim, inovativnim putem. Dao je ADAM-u robusne proporcije i jedinstven i moderan dizajn bez bilo kakve veze s prošlošću. Da bi se dodatno razlikovao, ADAM dolazi i s više novih zamisli nego ijedan njegov konkurent.

 

Prva je i ključna ideja da ga se može individualizirati više od bilo kojeg drugog automobila. U tri godine razvoja – od prve skice do svjetske premijere u Parizu – Opelovi su dizajneri, inženjeri i stručnjaci za proizvodnju razvili zadivljujuće nove značajke koje omogućuju prilagodbu ADAM-a puno više od uobičajene razine. Malcolm Ward, direktor dizajna, rekao je: „U timu koji je stvorio ADAM vladao je izvanredan duh samouvjerenosti, optimizma i energičnosti i neobično je koliko je ideja nastalih u ranoj kreativnoj fazi dospjelo do produkcijskog modela. Zahvaljujući ovom nevjerojatno svježem i hrabrom pristupu ADAM se može personalizirati više od bilo kojeg drugog automobila u segmentu svojim gotovo neiscrpnim mogućnostima kombiniranja boja eksterijera i interijera, tkanina, ukrasa, naplataka itd.“ Na primjer, ADAM prvi put u automobilskoj industriji predstavlja tri značajke dizajna koje unaprjeđuju njegov izvanredan potencijal za individualizaciju: zamjenjive ukrase u boji za krakove kotača, oslikani strop kabine te pozadinski osvijetljene ukrase na ploči s instrumentima.

 

Robusna vanjština s legendarnom siluetom i unutrašnjošću inspiriranom luksuznim automobilima

 

ADAM donosi Opelovu nagrađivanu dizajnersku filozofiju prema kojoj „umjetnička skulpturalnost susreće njemačku preciznost“ u moderni A-segment. Za početak se izdvaja svojim snažnim i originalnim izgledom koji se ograđuje od trenda dizajna temeljenog na retro stilu te svojim robusnim proporcijama: dužinom od 3,7 metara i širinom od 1,72 metra (bez vanjskih retrovizora), ADAM je jednako dug, ali je zato širi od MINI-ja i krasi ga vrlo robustan stav na cesti.

 

ADAM-ov neobičan i jedinstven „lebdeći“ krov koji je naizgled nepovezan s karoserijom omogućuje savršenu izvedbu dvobojne kombinacije boja – osnovne značajke individualizacije. Značka s imenom automobila se, za razliku od većine ostalih vozila, nalazi pri rubu kromiranog obruba prozora na stražnjem nosaču, što je još jedna jedinstvena značajka. Na širokoj rešetci ADAM je dobio novu kromiranu prečku u obliku krila s otisnutim Opelovim simbolom kakav je viđen kod nove linije Astri. Na bočnim dijelovima nalaze se za Opel tipični skulpturalni elementi dizajna kao što je oštrica u donjem dijelu vrata i karakterističan oštri „udarni val“ oko kvaka na vratima koji podsjećaju na Astru GTC. Što se tiče svjetala, tu su svjetla za dnevnu vožnju (Daytime Running Lights, DRL) u obliku krila, također prepoznatljiva za Opel. Prvi put u A-segmentu, i prednja i stražnja svjetla dostupna su s vrhunskom LED tehnologijom koja štedi energiju.

 

Dizajn unutrašnjosti vjeran je onome što obećava ADAM-ova moderna vanjština: vrhunski stil i luksuzom inspiriran ambijent u neobično prostranom okruženju za jedan mali automobil. Uz skulpturalne i harmonične površine i elegantne izdužene linije baš kao kod većih sestara Astre, Merive i Insignije, ADAM predstavlja sve vrijednosti ovog branda, samo u manjoj i najsvježijoj inačici. Novi okrugli instrumenti u stilu kronografa ekskluzivni za ADAM i prekidači s kromiranim obrubom odaju dojam sportske preciznosti.

 

Jednostavno jedinstven – na prvi su pogled svi ADAM-i različiti

 

Novi Opel ADAM privlači puno pažnje zbog svog iznimno privlačnog dizajna, ali još više zbog naizgled neograničenih mogućnosti prilagodbe.

 

Zahvaljujući širokoj ponudi boja karoserije, velikom izboru naplataka i raznim paketima unutrašnje opreme koji uključuju različite ukrasne ploče i panele, pakete ambijentalnog osvjetljenja i cijeli niz stilova stropova kojima nema premca u automobilskoj industriji, ADAM je Opelov novi šampion personalizacije. Nebrojene kombinacije boja karoserije i krova, naplataka, rasporeda elemenata u unutrašnjosti i moguće opreme nude kupcima ADAM-a izbor kakav nije dostupan ni za jedan drugi automobil. Stoga su na prvi pogled svi ADAM-i različiti i svaki je na svoj način jedinstven.

 

Izvana kupci odmah na početku mogu birati između 12 boja karoserije s nazivima koji prizivaju razne kulturološke reference koje će ljubitelji filmova odmah prepoznati, kao što su “I’ll be Black”, “Papa don’t Peach”, “Purple Fiction”, “James Blonde”, “Saturday White fever” i “Buzz Lightgreen”. Sa svakom je bojom karoserije usklađen i personaliziran i ključ automobila pa čak i kad vlasnica ili vlasnik parkira ADAM, jedan njegov iznimno originalan i personaliziran dio uvijek ostaje s njom ili njim. ADAM-ov krov može biti i iste boje kao karoserija, no za kontrastniji je učinak moguće kombinirati tri boje krova s bilo kojom bojom karoserije: sjajnom “I’ll be black”, svijetlom bež bojom “White my Fire” i tamnom i bogatom “Men in Brown”.

 

Umjesto ponude uobičajene hijerarhije paketa opreme, ADAM nudi nešto revolucionarno: tri različita svijeta opreme ili „raspoloženja“. Oni predstavljaju prvu razinu individualizacije. ADAM JAM je posve nov i otkačen, namijenjen kupcima kojima su važni moda i stil. ADAM GLAM je elegantan i odmjeren, a svidjet će se osobama profinjena ukusa. ADAM SLAM je prilično muževan, sportski i urban.

 

Na sljedećoj razini prilagodbe kupci mogu birati između tri paketa izbornih značajki za svako od raspoloženja, što znači se ADAM JAM, ADAM GLAM i ADAM SLAM mogu dodatno prilagoditi i prekrojiti prema pojedinačnom ukusu pomoću dvobojnog „Black“ ili „White“ paketa, kričavog paketa „Twisted“ i paketa „Extreme“ za najodvažnije. Paket Black nudi dodatnu eleganciju uz krov, vanjske retrovizore i naplatke crne boje, dok paket White ima sve te elemente u bijeloj boji. ADAM s paketom Twisted krase šareni vanjski retrovizori, rešetka, naplatci i ukrasi u unutrašnjosti kabine, i to zeleni kod verzije ADAM JAM, smeđi za ADAM GLAM ili crveni za ADAM SLAM. A paket Extreme pak čini automobil posve jedinstvenim zahvaljujući doista dojmljivom dizajnu kotača i ukrasima na retrovizorima, rešetci, boji karoserije i ukrasima u unutrašnjosti.

 

Opelov novi moderni automobil može se dodatno personalizirati trima različitim paketima naljepnica (ADAM JAM Splat, ADAM GLAM Fly i ADAM SLAM Stripes) koje se lijepe na retrovizore i ostale dijelove automobila, na primjer bokove i stražnji dio.

 

S ADAM-om se ukupno nudi 31 dizajn i boja naplataka u veličinama od 15 do 18 inča, uključujući naplatke dizajna „Vintage“ ili „Horns“ koji predstavljaju korak dalje od dizajna klasičnih oblika. I ukrasi neobičnog zakrivljenog dizajna poput onih naziva “Boomerang”, “Hurricane”, “Turbine” i “Twister” zasigurno će privlačiti poglede. Dodatni savjet za stvaranje ADAM-a nesumnjivo jedinstvena karaktera: čak i nakon isporuke ADAM-a kupcu, neki se 18-inčni naplatci s posve novom bojom ukrasa mogu još dodatno personalizirati. Opel je prvi i jedini proizvođač automobila na svijetu koji nudi te ukrase dostupne u šest različitih višedjelnih kompleta u boji koji se lako pričvršćuju na krakove naplataka. Moguće je, primjerice, uskladiti boju ukrasa s bojom ADAM-ove karoserije, stvoriti snažne kontraste ili se pak poigrati s dvobojnim kombinacijama. ADAM je jedini automobil koji omogućuje pojedinačni odabir boja kotača u skladu s pojedinačnim ukusima.

 

Jedinstvena i svježa raspoloženja interijera s ukrasima s pozadinskim osvjetljenjem

 

U kabini je također čitav niz mogućnosti personalizacije. Dostupne su četiri osnovne boje: crna, boja kakaa, purpurna i bijela. One se kombiniraju s 15 različitih dizajna sjedala koji dolaze s velikim izborom materijala i boja. Tu je 19 kompleta ukrasnih panela za kokpit i vrata. Oni se mogu zasebno naručiti pa se automobil može stalno personalizirati i mijenjati prema promjenjivu ukusu vlasnika – ili novih vlasnika. Među 19 ponuđenih panela 11 ih je u mogućim bojama karoserije, a osam ih je presvučeno folijom vrhunske kvalitete s ukrasnim uzorcima, od čega su dva čak i pozadinski osvijetljena LED svjetlima, što stvara mek i sjajan izgled posve jedinstven u automobilskoj industriji.

 

Ovaj ekskluzivan element dizajna dolazi u kombinaciji s paketom ambijentalnog osvjetljenja koji se sastoji od diskretnog svjetla kojim se osvjetljavaju džepovi na vratima, središnja konzola i prostor za smještaj stopala putnika. Kao dio paketa ambijentalnog osvjetljenja na dodir gumba moguće je odabrati između osam različitih boja osvjetljenja – samo jedno od njih ili mogućnost da se sva izmjenjuju – ili njihova prigušenja da bi se postavio ugođaj u kabini. Moguće je odabrati crveno, dvije boje narančasto-žutog, žuto, zeleno, plavo, ledenoplavo i bijelo osvjetljenje. Sve je to još jedan pokazatelj ADAM-ovog velikog potencijala za personalizaciju.

 

U unutrašnjosti kabine moguće je personalizirati krov tako da odgovara svakom ukusu. Kroz veliki panoramski krov u ADAM može ući pregršt prirodnog svjetla, no stropovi s tiskanim uzorcima ono su što dosad nije viđeno u automobilskoj industriji. Dostupna su tri modela: „Sky“ s oblacima, „Fly“ s jesenskim lišćem ili „Go“ sa zastavom s kvadratićima. Međutim ADAM-ov najimpresivniji strop je „Starlight“ koji sačinjavaju 63 LED žaruljice koje stvaraju dojam zvjezdanog noćnog neba. Ta je značajka doista posve jedinstvena u ovom segmentu vozila, točnije i u svim drugim segmentima osim najskupljih limuzina na svijetu. Romantični mogu kombinirati motiv Sky s osvjetljenjem Starlight.

 

Kreativni paketi daju Opel ADAM-u dodatnu privlačnost

 

Pored velike ponude boja i ukrasa te osim paketa Black/White, Twisted i Extreme, razni dodatni paketi daju ADAM-ovu izgledu još detalja. Kupci koji žele imati još sportskiji ADAM mogu se odlučiti za paket „OPC Line“ s agresivnijim odbojnicima i spojlerima. “Extreme Carbon Pack” s rešetkom i retrovizorima u dizajnu nalik na ugljična vlakna stvaraju doista izvanredan dojam. A oni koji žele u kabini na prvo mjesto staviti boju mogu se odlučiti za „Color Pack“ kod kojeg su upravljač i mjenjač ukrašeni dodatnim dekorativnim elementima u boji.

 

Ukoliko želite saznati više o ovom Opelovom mališanu kliknite ovdje i preuzmite broušuru.

 

Novi Opel ADAM dostupan je već od 89.900 HRK. Za sve ostale informacije kontaktirajte vama najbližeg Opel partnera.