SVJETSKA PREMIJERA: ZAFIRA TOURER CONCEPT
- DNEVNI BORAVAK NA KOTAČIMA

02.03.2011.

Geneva/Rüsselsheim. Opel Zafira Tourer Concept imat će svoju svjetsku premijeru na Ženevskom sajmu automobila (3. – 13. ožujka). Ovo vozilo nudi uvid u buduću generaciju Opelovog jednovolumena Zafire koji diktira trendove u svojem segmentu. Konceptni automobil kombinira maksimalnu fleksibilnost s osjećajem luksuza pa je rezultat savršen spoj funkcionalnosti i wellnessa. Zafira Tourer Concept je „dnevni boravak na kotačima“ sa svojom svijetlom i luksuznom kabinom koja nudi pregršt prostora za putnike na stražnjoj klupi. Donosi vrijednosti viđene kod Insignije, kao što su ambicija, kvaliteta i revolucionarne tehnologije, u segment jednovolumena, istovremeno ilustrirajući Opelovu dizajnersku filozofiju u kojoj umjetnička skulpturalnost susreće njemačku preciznost.

„Prenijeli smo ideju opuštajućeg prostora za dnevni odmor na vozilo i stvorili automobil – oazu wellnessa, mjesto za opuštanje i uživanje. Putnici se mogu povući u dnevni boravak – to je udoban i velik prostor u kojem doista želite boraviti, bez obzira jeste li tu zbog poslovnog puta ili da se opustite tijekom dugog putovanja“, kaže Mark Adams, potpredsjednik dizajna u Opelu. „Opel Zafira Tourer Concept doista odiše elegantnim sportskim izgledom i osjećajem luksuza.“
 

Zafira koja diktira trendove u fleksibilnost postala je luksuzna oaza wellnessa


U skladu s dojmom dnevnog boravka koji ostavlja, unutrašnjost Zafira Tourer Concepta okupana je svjetlošću zahvaljujući panoramskom vjetrobranskom staklu stopljenim s velikim staklenim krovom koji se proteže do stražnjeg dijela vozila. Posebnost je drugi sloj high-tech kompozitnog materijala koji je na rubovima osvijetljen LED-svjetlom. Sitne metalne čestice uklopljene su u plastiku kako bi reflektirale svjetlost i davale ugodno toplo osvjetljenje koje se može mijenjati kroz razne nijanse žutog. Ovo dodatno podcrtava ambijent dnevnog boravka i daje interijeru poseban sjaj, uz istovremeno postizanje sklada s vanjskim svijetom.

Kod Zafira Tourer Concepta Opelovi su inženjeri dodatno razvili koncept sedam sjedala Flex7 prvi put viđen kod Zafire, čineći ga sofisticiranijim nego ikada.

U revolucionarnoj konceptnoj Zafiri Tourer treći red sjedala i dalje se može posve preklopiti do razine poda. Posve automatski, pritiskom na gumb, konfiguracija s pet sjedala može se dalje pretvoriti u prostranu kabinu sa četiri sjedala s prvoklasnom prostranosti i karakterom dnevnog boravka. Zahvaljujući pametnom mehanizmu preklapanja, naslon srednjeg sjedala u drugom redu sklapa se tako da tvori udoban naslon za ruke za putnike na vanjskim sjedalima. Ona se onda mogu klizanjem pomaknuti bliže jedno drugome, otvarajući pregršt prostora za ruke i noge putnika i na kraju savršenu udobnost. Uz ispružene naslone za stopala, stvoren je savršen raspored sjedala za opuštanje – idealan prostor za odmor.

Preklopivi trodijelni nasloni za glavu su električno podesivi i dodaju kabini konceptne Zafire Tourer osjećaj prvoklasne prostranosti. Iz sigurnosnih razloga vozačev naslon za glavu ostaje u okomitom položaju kada je vozilo u pokretu. S rasporedom sjedala kao u loungeu, uz iznimku vozačevog naslona za glavu, svi ostali nasloni mogu se preklopiti za 90 stupnjeva u vodoravan položaj dok se vanjski elementi lagano naginju naprijed (zahvaljujući tome što su nasloni sastavljeni od više dijelova). Sve ovo za putnike predstavlja pravi wellness.


Jasnoća igra veliku ulogu u udobnosti i ugodnosti vožnje u prvom redu sjedala, gdje središnjom konzolom dominira veliki zaslon osjetljiv na dodir. U pokriveni pretinac za pohranu iznad njega može se smjestiti tablet, primjerice iPad. Grijanjem se upravlja preko dva gumba ispod zaslona, dok se klimatizacijom upravlja preko zaslona osjetljivog na dodir.

Zahvaljujući fleksibilnim tabletima s mogućnošću zakretanja smještenim na naslonima prednjim sjedala, putnici u drugom redu sjedala mogu udobno surfati Internetom ili upravljati multimedijskim aplikacijama.

Sjedala su izvedena od visokokvalitetne kože u boji karamela s prošivima u odgovarajućoj boji, u kontrastu s kakao-tamnom unutrašnjosti vrata, mekim tepihom na podu te cijelim nizom drugih vrhunskih materijala ugodnih na dodir, koji naglašavaju ekskluzivnost ovog jednovolumena.


Dizajn eksterijera: kao elegantan superbrzi vlak


Prostran i topao interijer u tamnosmeđoj i boji karamela smješten je u karoseriju elegantne, skulpturalne i sofisticirane forme u boji Frost Liquid Metal – posebnoj srebrnosivoj metalik-boji.

Novi prepoznatljivi prednji dio sa svjetlima u obliku krila i dvodijelnom trapezoidnom rešetkom odaju sportski i dinamičan dojam.

LED svjetla za dnevnu vožnju također u obliku krila, biksenonska AFL i svjetla za maglu sva su smještena iza jedinstvenog pokrova od pleksiglasa. Maglenke su obrubljene okvirom od sjajnog aluminija i svjetlucaju plavo kao zaleđeni modri blok u kontrastu s toplom atmosferom interijera. Svi ovi elementi vizualno skraćuju prednji prevjes. Karakterističan Opelov nabor na poklopcu motora proteže se od rešetke do vjetrobranskog stakla.

Kao kod Astre Sports Tourer, Zafirina središnja linija podiže se prema gore u gesti koja podsjeća na hokejašku palicu te vizualno pomaže usmjeriti liniju vozila prema naprijed. Automobil siluetom podsjeća na superbrzi vlak. Elegantna aerodinamična karoserija znatno smanjuje otpor zraka i osigurava tihu vožnju čak i pri velikim brzinama.

U elegantnim kućištima aerodinamički optimiziranih vanjskih retrovizora od uglačanog aluminija nalaze se pokazivači smjera koji podsjećaju na dragulje. Ovi luksuzni detalji odražavaju se i u obrubima oko prozora te na krovnim nosačima.

Tamna LED stražnja svjetla s prepoznatljivim motivom oštrice obavijaju se oko bočnog i stražnjeg dijela karoserije. Vodoravna aluminijska prečka na kojoj se nalazi Opelov logo ulazi dosta u svjetla, tako da stražnji dio konceptne Opel Zafire Tourer izgleda široko i sportski. Dvije ispušne cijevi u obliku paralelograma integrirane su u drugu aluminijsku prečku u stražnjem donjem dijelu, čineći vozilo naizgled još dinamičnijim.


Revolucionaran dizajn i tehnologije poboljšavaju izgled i udobnost


20-inčni dvokraki aluminijski naplatci u tamnosivoj metalik boji naglašavaju prirodni atleticizam ovog jednovolumena kao i njegov luksuzan karakter. Krakovi izrađeni od materijala visokog sjaja u suprotnosti su s aluminijskim površinama koje na taj način iskaču u odnosu na tamnu pozadinu naplataka.

Postoji i jedan pametan i ekskluzivan detalj koji se skriva iza tankih pokrova integriranih u krakove. Naime, Opelovi su ih inženjeri dizajnirali kao dekorativne, ali i funkcionalne štitnike vijaka na kotačima. Moguće ih je lako i brzo otkopčati te otvoriti u obliku zvijezde kako bi se pristupilo vijcima. Gume tipa 245/40 R20 dodaju dašak sportske udobnosti.

Zafira Tourer Concept pogonjena je novom verzijom dimenzijama smanjenog i potrošnjom učinkovitijeg 1.4 Turbo motora s tehnologijom Start/Stop koji omogućuje svim putnicima udobnu vožnju, a opremljena je i revolucionarnim tehnologijama koje povećavaju udobnost i sigurnost, kao što je posve prilagodljiv sustav amortizera FlexRide.