DINAMIČNI CROSSOVER OBNOVLJEN I REDEFINIRAN

24.03.2011.

Zagreb. S naglašenim dizajnom eksterijera, novim motorima, novim podvozjem i poboljšanim interijerom, Opel Antara u modelskoj godini 2011. kombinira sportski užitak off-road vožnje s urbanim stilom.

 

Posve novu ponudu motora čine dva dizelska agregata i jedna benzinska varijanta – svi su sukladni s emisijskim standardima Euro 5 i jamče poboljšane vozne performanse uz znatno manju potrošnju i emisije. Dva ponuđena prijenosa – šesterostupanjski ručni i automatski – također su konstrukcijski noviteti.

 

2.2 CDTI dizelski motor dolazi u dvije izvedbe koje se razlikuju po snazi. Početni model sa 120 kW/163 KS razvija okretni moment od 350 Nm te je dostupan u kombinaciji s prednjim ili pogonom na sve kotače kao i ručnim ili automatskim prijenosom. Uz potrošnju goriva od 6,3 l/100 km (CO2: 167 g/km), ubrzanje od 0 do 100 km/h u 9,9 sekundi te najvećom brzinom od 189 km/h (sve s prednjim pogonom i ručnim mjenjačem), ovaj motor nudi balansiranu dozu učinkovitosti i dinamičnosti.

 

Na vrhu ponude dizelskih motora je varijanta sa 135 kW/184 KS (okretni moment 400 Nm) koja standardno dolazi s pogonom na sve kotače, a dostupna je na obje verzije mjenjača te impresionira izvrsnim performansama u vožnji (od 0 do 100 km/h u 9,6 sekundi; najveća brzina 200 km/h). Istovremeno ovaj motor krasi iznimna ekonomičnost i ekološka prihvatljivost: potrošnja goriva iznosi 6,6 l/100 km, a emisija ugljičnog dioksida 175 g/km).

 

Alternativa ovim dizelskim motorima je benzinski motor 2.4 ECOTEC sa 123 kW/167 KS i 230 Nm okretnog momenta uz prednji pogon i ručni mjenjač ili pak pogon na sve kotače koji dolazi s ručnim ili automatskim mjenjačem. S ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 10,5 sekundi, najvećom brzinom od 190 km/h, potrošnjom goriva od 8,8 l/100 km te emisijom 206 g ugljičnog dioksida na 100 km (verzija s prednjim pogonom i ručnim mjenjačem), ovaj motor doista je na samom vrhu ponude.

 

Nova Antara naći će se u Opelovim prodajnim salonima krajem travnja po cijeni već od 152.046 kn. Ova ponuda odnosi se na model Antara Base s pogonom na prednje kotače i benzinskim motorom 2.4 (167 KS).

 

Pametni sustav pogona na sve kotače s promjenjivom raspodjelom snage

Elektronički kontroliran sustav pogona na sve kotače Opel Antare spaja sve prednosti prednjeg pogona – kao što je mala potrošnja goriva – s poboljšanjima u držanju ceste tipičnima za pogon na sve kotače. Dok motor uobičajeno pogoni prednje kotače, kontrolna elektronika stalno nadzire trenutne vozne uvjete.

 

Ako nedovoljno držanje podloge zaprijeti da će uzrokovati proklizavanje prednjih kotača, sustav istog trena i neprimjetno preraspodjeljuje snagu. Ovisno o voznoj situaciji i vanjskim uvjetima, raspon preraspodjele snage varira od 100% pogona na prednjim kotačima, do 50% na prednjoj i 50% na stražnjoj osovini, uz sve moguće vrijednosti između.

 

Fino ugađanje novog podvozja s dinamičnim karakterom

Kao pratnja novim živahnim motorima, osvježena Opel Antara dolazi s novim podvozjem koje kombinira uživanje u vožnji i agilnost s potpunom udobnošću prilikom putovanja. Servo upravljanje osjetljivo na brzinu također je poboljšano pa sad nudi još izravniji kontakt s cestom.

 

Ostala unaprjeđenja podvozja i aktivne sigurnosti uključuju poboljšanja ABS-a i uvođenje pomoći pri kretanju na uzbrdici (HSA, sprječava vraćanje vozila unatrag prilikom polaska na nagibu) među standardnu opremu. Ovisno o modelu i paketu opreme, prepoznatljivi aluminijski naplatci veličine 17, 18 ili 19 inča pridonose još boljem upravljanju i dojmljivom izgledu ovog sportskog crossovera.

 

Osvježen dizajn s jasnom pripadnosti brandu

Među naglašenim elementima dizajna vanjštine nove Antare ističe se nova rešetka s kromiranim okvirom, za Opel prepoznatljivom kromiranom prečkom i istaknutim logom. Ovaj trendovski crossover također ima nova svjetla za maglu, stražnja svjetla s novim uzorcima te prepoznatljivu zaštitnu ploču za podvozje sprijeda i straga.

 

Osvježeni interijer nudi nove, luksuznije presvlake i kvalitetniju plastiku, instrumente novog izgleda, redizajniranu središnju konzolu s dodatnim rješenjima za pohranu sitnica te kao opciju elegantne kožne presvlake Light Titanium. Nove sigurnosne i luksuzne značajke uključuju električnu ručnu kočnicu, indikator za ručno korištenje kod automatskih varijanti, deaktivaciju prednjih i bočnih suvozačkih zračnih jastuka radi sigurne montaže dječje sjedalice, predzatezače sigurnosnih pojaseva te graničnike sile zatezanja sprijeda, kao i paket alata za popravak puknute gume.

 

Vrlo konkurentna alternativa u europskom segmentu srednjih SUV-ova

Sa svojim privlačnim izgledom, vrhunskom ponudom motora, aktivno podešenim podvozjem i luksuznom unutrašnjošću, Opel Antara je vrlo jaka natjecateljica u svom segmentu. Ovaj sportski crossover također nudi izvrsnu vrijednost za novac: benzinski 2.4 ECOTEC motor sa 123 kW/167 KS u verziji Base s prednjim pogonom vrlo je povoljna opcija s početka ponude Antarine modelske linije jer je njena osnovna cijena 20.530 eura.

 

Sva poboljšanja koja donosi nova Antara ilustracija su Opelove strategije stavljanja postojećih tradicija, potencijala i stručnosti u središte interesa i njihovo korištenje prilikom stvaranja i predstavljanja atraktivnih proizvoda. U ovom slučaju tradiciju predstavlja Frontera koja se proizvodila od 1991. do 2003., a poboljšana Antara je novi početak. Segment SUV-ova i crossovera dobit će važniju ulogu u Opelovom budućem portfelju proizvoda s krajnjim ciljem ojačavanja Opelove pozicije na europskom tržištu automobila. Sljedeći korak u ovom smjeru je kompaktni SUV planiran za 2012. godinu.


Antarina europska tržišna strategija predviđa prodaju više od 15.000 vozila u prvoj godini nakon predstavljanja, 2011., dok se nakon toga očekuje godišnja prodaja oko 20.000 vozila. Oko 80% prodaje očekuje se na britanskom, njemačkom, talijanskom i ruskom tržištu. Predviđa se da će se najbolje prodavati dizelska varijanta sa 163 KS te da će na nju otpasti oko 75% prodaje.


Kontakt:
Ines Teković
PR Manager Croatia and Bosnia and Herzegovina
tel: +38516290997
mob: +385996116635
ines.tekovic@gm.com

Tekst i fotografije mogu se skinuti s web-stranice media.opel.com

 

Natrag na Opel novosti