ČISTA EMOCIJA: INSIGNIA OPC „UNLIMITED“

05.05.2011.

Rüsselsheim. Visokoperfomansna izvedenica Opel Insignije snage 239 kW/325 KS koju označavaju tri legendarna slova – OPC, sada je dostupna i u verziji „Unlimited“ bez elektroničkog ograničenja maksimalne brzine. Ovaj model sa samog vrha Opelove ponude dolazi standardno s pogonom na svim kotačima i u potpunosti iskorištava potencijal vozne dinamike ovog modela, nudeći maksimalne brzine od 270 km/h (limuzina, s ručnim mjenjačem).

 

„Ispunili smo najčešće zahtjeve korisnika“, rekao je Alain Visser, potpredsjednik prodaje, marketinga i postprodaje u tvrtki Opel Automobile GmbH. „Kupci Insignije OPC uglavnom su iskusni i odgovorni vozači koji žele u potpunosti uživati u tehničkim mogućnostima svojih automobila.“

 

Opel Insignia OPC „Unlimited“ vizualno je prepoznatljiva po plavom Brembovom logu i novodizaniranom mjeraču okretaja i brzinomjeru. Planirano je da posebno izdanje vozila također dolazi s karoserijom u mat crnoj boji.

 

Model s najboljim performansama u Opelovoj ponudi dolazi sa šesterostupanjskim ručnim ili automatskim mjenjačem u svim izvedbama. A njih sačinjavaju četverovratna notchback i peterovratna hatchback-verzija te karavan Sports Tourer OPC koji je njemački časopis „Auto Bild sportscars“ dvaput proglasio „Sportskim automobilom godine“ (2009. i 2010.).

 

Paket opreme „Unlimited“ uključuje OPC trening na Opelovoj testnoj stazi u Dudenhofenu. Vlasnici će naučiti kako još sigurnije i samopouzdanije iskoristiti voznu dinamiku svojeg automobila, a sve pod budnim nadzorom ambasadora Opelovog branda Joachima Winkelhocka i instruktora s bogatim iskustvom u automobilističkom sportu.
Vozne performanse nove varijante „Unlimited“ posve su iste kao kod verzija koje imaju ograničenje brzine, osim što ovo, logično, ima višu maksimalnu brzinu. Insignija OPC ubrzava od 0 do 100 km/h u 6 sekundi. Potrošnja goriva u kombiniranom krugu i emisija ugljičnog dioksida krežu se od 10,6 l/100 km i 249 g/km do 11 l/100 km i 259 g/km.

Pogonske alternative: novi šesterostupanjski automatski mjenjač

Novi šesterostupanjski automatski mjenjač kombinira sportsku dinamiku i udobnost vožnje na iznimno visokoj razini, nudeći privlačnu alternativu verzijama s ručnim mjenjačem. Pored automatske značajke, također je dostupan način rada prilikom kojega vozač sam ručno mijenja brzine – opcijski preko ručice na upravljaču. Sustav kontrole prijenosa povezan je s mehatroničkim FlexRide podvozjem Insignije OPC. Osim standardnih postavki koje daju uravnoteženu karakteristiku pogona na sve kotače za svakodnevnu vožnju, dostupna su još dva načina funkcioniranja koja odabire sam vozač: način „Sport“ daje više agilnosti i izravniji odaziv vozila, dok način „OPC“ nudi ultimativno iskustvo beskompromisne upravljačke dinamike. Karakter mijenjanja brzina automatskog mjenjača ugođen je za još više zabave prilikom vožnje i prilagođava se prevladavajućim cestovnim uvjetima, već ovisno o odabranom načinu funkcioniranja. Inovativni sustav Adaptive 4x4 Insignije OPC osigurava precizno upravljanje, maksimalnu stabilnost i držanje podloge.


Kao svi Opelovi modeli visokih performansi, Insignia OPC „Unlimited“ bila je podvrgnuta 10.000-kilometarskom testnom programu specifičnom za sve OPC-ove tijekom kojega su isprobane sve postavke te dugoročna izdržljivost pod najtežim mogućim uvjetima. Testiranje je provedeno na stazi Nürburgring Nordschleife. Opterećenja na vozilo kao cjelinu su tijekom ovog testnog programa bila faktora 18, što odgovara prelasku 180.000 kilometara po normalnim cestama.