Pretraga Opel partnera

Potražite Opel partnera tako da ispunite jedno ili više polja u nastavku:

OPELOV STUDENTSKI NATJEČAJ

11.10.2010.

Opel - Opel Design Competition

Rüsselsheim. Opel pokreće jedinstven novi dizajnerski natječaj s temom „Lounge“ u kojemu će se tražiti od natjecatelja da koriste društvene medije kao alat za razvoj dizajna budućih automobila. Opel je pred studente postavio pitanje „Što mislite da je odlika našeg lounge-stila?“ kao dio interaktivnog natječaja pokrenutog u suradnji s portalom Car Design News.


Ovaj natječaj namijenjen je studentima dizajna iz raznih škola u Europi te uključuje dizajn interijera i, kao drugu fazu, eksterijera. Natječaj počinje danas, a kulminirat će pregledom radova finalista i predstavljanjem dvaju pobjedničkih projekata na Ženevskom sajmu automobila u ožujku 2011.

U prvoj fazi, dizajnu interijera, pred europske studente dizajna stavljen je zadatak razvoja unutrašnjosti automobila koja će biti „lounge u pokretu“. Od njih će se tražiti da naglase emocionalni i racionalni aspekt Opelovog branda i njegove dizajnerske filozofije, koju kompanija sama opisuje kao „umjetnička skulpturalnost susreće njemačku preciznost“.


Liz Wetzel, direktorica dizajna interijera u Opelu, osmislila je ovaj projekt i bit će među sucima. „Najviše me zanima kako će studenti razumjeti naš brand“, kaže ona, „jer je on u pokretu – postaje sve dinamičniji i strastveniji, dok se naša vizija najbolje oslikava u našim novijim proizvodima, i to u izvedbi interijera kao i eksterijera. Ono što tražimo od studenata nije samo da dizajniraju, nego i kreiraju svoje vlastito iskustvo“, rekla je Wetzel.


Opel i tim Car Design Newsa smatraju da će digitalni resursi i online-zajednica igrati jednu od značajnih uloga u budućem dizajnu automobila. Upravo će se zato moći natjecati svaki student dizajna iz bilo koje stručne školske ustanove u Europi – iz bilo kojeg područja, ne samo dizajna automobila, a svatko iz Europe će moći komentirati prijavljene radove. U čitavom tom interaktivnom procesu pojedini će se prijavljeni projekti moći naknadno popravljati, pa čak i ponovno prijaviti kao posve nov dizajn.


„Interaktivnost je ključni dio“, kaže Joe Simpson, urednik Car Design Newsa. „Mi potičemo studente da od prvog dana uploadaju svoje ideje i da svi krenu s komentiranjem. Suci će tražiti razvoj dizajna i sudjelovanje zajednice. Što ranije prijavite svoj rad, dobit ćete više povratnih informacija, a tada možete napraviti više revizija i verzija pa će time vaš rad biti i zaokruženiji.“


Suci će biti stručnjaci iz Opela i drugi iskusni profesionalni dizajneri - oni će također tijekom trajanja natječaja davati svoje mišljenje o radovima kako će njihov dizajn napredovati. Faza natječaja u kojoj se fokusira na interijer završit će 10. prosinca, nakon čega više neće biti moguće mijenjati dizajne.


Tri najbolja rada prema mišljenju sudaca bit će korištena kao temelj za drugi dio natječaja, onaj koji će se ticati vanjštine automobila. Taj će dio natječaja krenuti početkom 2011. godine.


Nagrada za studente čiji će dizajni biti proglašeni najboljima u dijelu natječaja posvećenom interijeru bit će plaćeno stažiranje u Opelovom dizajnerskom centru u Rüsselsheimu, Njemačka. Na www.cardesigncontest.com mogu se naći detaljnije informacije o natječaju, kao i formular za prijavu sudjelovanja.


“Mi u Opelu vrlo smo uzbuđeni i jedva čekamo vidjeti što će smisliti mladi kreativci iz cijele Europe. Na ovom projektu surađujemo s Car Design Newsom jer doista vjerujemo u podršku mladih talenata. Osim toga, nestrpljivi smo vidjeti kako će biti prihvaćeno uplitanje društvenih medija u djelokrug europskih dizajnera tijekom ovog jedinstvenog natječaja“, rekao je Mark Adams, potpredsjednik dizajna u Opelu.


Car Design News je vodeći izvor za profesionalne dizajnere automobila koji izvještava o novim konceptnim i produkcijskim vozilima, novostima iz svijeta razvoja dizajna, donosi intervjue s vodećim direktorima dizajnerskih timova te ostale vijesti iz globalne dizajnerske zajednice – sve potkrjepljeno bogatom arhivom s više od 50.000 slika visoke razlučivosti.


Ovaj natječaj podržavaju proizvođač CAD softvera Dassault Systèmes i proizvođač ekoloških mikrovlakana Dinamica, Miko.