Pretraga Opel partnera

Potražite Opel partnera tako da ispunite jedno ili više polja u nastavku:

VRHUNSKIH 5 ZVJEZDICA NA EURO NCAP TESTU ZA MERIVU

S najboljim rezultatom u svim kategorijama, prvakinja fleksibilnosti odsad je i prvakinja sigurnosti

23.11.2010.

Opel - S najboljim rezultatom u svim kategorijama, prvakinja fleksibilnosti odsad je i prvakinja sigurnosti

Rüsselsheim. Opel Meriva, već hvaljena zbog svoje ergonomije i fleksibilnosti, ocijenjena je na testu Euro NCAP s 5 zvjezdica za sigurnost. Slijedeći uspjehe Astre i Insignije, ovaj je Opelov kompaktni jednovolumen postigao visoke rezultate u svakoj od četiri glavne kategorije: zaštiti putnika, sigurnosti djece, zaštiti pješaka i pomoći u sigurnosti.


Euro NCAP testovi potvrdili su da Merivina inovativna vrata s nasuprotnim otvaranjem doista nude višu razinu sigurnosti u svim slučajevima sudara. Vrata FlexDoors zaključavaju se automatski kada brzina kretanja vozila prijeđe 4 km/h, no u slučaju prometne nezgode mehanizam automatski otključava vrata kako bi putnici mogli izići iz vozila i potražiti sigurnost.


Vrata FlexDoors ključan su dio Merivinog pomno planiranog i uravnoteženog dizajna. Merivin sigurnosni program temelji se na čvrstoj konstrukciji karoserije u kombinaciji s cijelim nizom sustava osiguranja koji pružaju putnicima optimalnu zaštitu. Sigurnosna oprema uključuje pojaseve s trima točkama zatezanja za svih pet sjedala, prednje i bočne zračne jastuke za vozača i suvozača te zračne zavjese sprijeda i straga. Na prednjim sjedalima su i dvostupanjski predzatezači sigurnosnih pojaseva i podsjetnici za vezanje pojaseva za svih pet sjedala. Aktivni nasloni za glavu na prednjim sjedalima sprječavaju trzajne ozljede vrata koje su najčešća i obično kasna posljedica udarca u stražnji dio automobila.


Vozači će znati cijeniti Opelov patentirani sustav otpuštanja pedala kojim se pedale odvajaju od postolja u slučaju frontalnog sudara i time smanjuje mogućnost teže ozljede donjeg dijela nogu i stopala. Nova generacija Merive ima upravljački sustav sposoban apsorbirati energiju udarca s dodatnim ojačanjem na donjem dijelu ploče s instrumentima.

Osim ostalih značajki koje štite u slučaju sudara, nova Meriva standardno dolazi i s najnovijom generacijom programa elektroničke stabilnosti, ESP-om, s dodatno poboljšanim softverskim upravljanjem za stabilnost pri kočenju i zaštitu od prevrtanja, a sve radi poboljšane vozne dinamike i postizanja visoke razine aktivne sigurnosti.

Sigurnost djece – i pješaka

Inženjeri su posvetili posebnu pažnju sigurnosti najmlađih putnika, odnosno djece. Najbolje ocjene u ovoj kategoriji donijela su velikim dijelom Opelova dječja sigurnosna sjedala koja dolaze standardno s vanjskim nosačima za montažu ISOFIX te kukicama za pričvršćivanje dodatnog pojasa. Prednji suvozački zračni jastuk moguće je deaktivirati tako da se dječja sjedalica može montirati i na prednje sjedalo.


Meriva nove generacije dobila je izvrsne ocjene i za zaštitu pješaka. Poklopac motora je čvrst, no istovremeno i dovoljno podatan kako bi se prilagodio i u slučaju udarca smanjio težinu ozljeda glave pri nalijetanju na pješaka. Inovativni prednji odbojnik također smanjuje mogućnost ozljede nogu i koljena.

Inteligentan dizajn se isplati

Merivin se inteligentan dizajn isplatio na više načina jer osim optimalne sigurnosti putnika, on donosi i niže troškove održavanja i servisiranja. Ovo se posebno odnosi na štetu nastalu pri manjim prometnim nezgodama i pri malim brzinama, na koje inače otpada većina nezgoda. Puno je pažnje pri dizajnu posvećeno konstrukciji dijelova koji obično najviše stradavaju pri sudarima, a praktična rješenja za popravak bila su prioritet.


Meriva je prvo vozilo koje je dobilo certifikat njemačke organizacije Akcija za zdrava leđa (AGR) za svoje ergonomske značajke, a sada mu dodaje i vrhunske ocjene s Euro NCAP-a. Imajući na umu da je od prošle godine sustav ocjenjivanja na testovima Euro NCAP dodatno postrožen, Merivinih pet zvjezdica još je značajnije postignuće i jamstvo sigurne vožnje.