Opel - Infoletter

Opel Infoletter

Primajte najnovije informacije o Opelu te Opelovim proizvodima i uslugama dostavljenim izravno u vašu poštu.

Prijavite se odmah!
Opel - Magazin

Opel Magazin

Činjenice, dizajn, osjećaj... Opel Magazin vam donosi cjelokupni svijet Opela u on-line izdanju.

Više

ELEKTRIČNA VOŽNJA BEZ STRAHA OD OGRANIČENOG DOSEGA.

Sajam automobila u Ženevi 2010. - Opel Ampera

02.03.2010.

• Električno vozilo produljenog dosega otkriva Opelovu želju za vodećom ulogom u naprednom pogonu

• Električno obiteljsko vozilo pogodno i za svakodnevnu uporabu

• Proizvodnja u planu za 2011.

Ženeva/Rüsselsheim. Opel Ampera, revolucionaran električni obiteljski automobil pogodan i za svakodnevno korištenje bez straha od ostajanja bez struje, predstavlja nastojanja tvrtke da bude predvodnik ekološki prihvatljivog automobilizma.

Kada počne proizvodnja u 2011., Opel Ampera će biti prvi velikoserijski električni automobil na europskom tržištu. Što je još važnije, osmišljena je kao automobil koji će svakodnevno koristiti cijela obitelj.


"Ampera dokazuje da praktičan, električni četverosjed s teretnim prostorom može biti i jedini automobil u kućanstvu. Ovo nije samo teorija, već automobil koji će postati stvarnost u godinu dana ", kaže Gherardo Corsini, direktor za primjenu električnih vozila.

Opel Ampera je samo jedan dio Opelovog cilja – preuzimanja vodeće uloge u alternativnim pogonima, uz korištenje svoje stručnosti u inovativnim tehnologijama po povoljnoj cijeni.

Opel Ampera – električno vozilo za svakodnevnu upotrebu.

Peterovratna Opel Ampera sa četiri sjedala koristi revolucionarnu tehnologiju električnog pogona koja radi drukčije od ostalih naprednih pogonskih sustava. Amperin električni pogonski sustav koristi struju kao svoj primarni izvor energije. Benzinski motor-generator kao sekundarni izvor napajanja, proizvodi električnu energiju tek kada se baterija isprazni, kako bi osigurao neprekidnu i nesmetanu vožnju.

Amperine kotače pokreće električna energija, uvijek i pri svim br/zinama. Za putovanja do 60 km (MVEG), Ampera radi na struju pohranjenu u 16-kWh, litij-ionskoj bateriji, i ne ispušta nikakve štetne plinove. Ampera će biti dobr/o prilagođena svakodnevnim vozačkim potrebama i navikama europskih kupaca. Naime: nekih 80 posto njemačkih vozača dnevno prijeđe manje od 50 km.

Pruža vozaču povjerenje i bezbrižnost.

Za razliku od uobičajenog električnih vozila na baterije, Ampera otklanja strah od ograničenog dosega. Vozaču pruža povjerenje i bezbr/ižnost da neće ostati na cesti zbog ispražnjene baterije.

Kad se baterije isprazne, električna energija iz generatora produžuje Amperin doseg na više od 500 km.


Struju proizvodi motor-generator pokretan benzinom ili etanolom (E85), te istovremeno puni bateriju, bez ikakvih prekida u radu. Ovaj način rada produžuje doseg vozila na 500 km do punjenja baterija uključivanjem sustava za punjenje u standardnu 230-voltnu utičnicu.


Više od 220 litij-ionskih ćelija upakiranih u bateriju T-oblika, osigurava električnu energiju. Gotovo nečujan električni pogon razvija 370 Nm trenutnog okretnog momenta, što odgovara snazi od 112 kW i omogućuje ubr/zanje od 0 do 100 km/h za 9 sekundi, te maksimalnu br/zinu od 161 km/h.

Opel procjenjuje da će kilometar prijeđen na električni pogon s Amperom stajati jedva petinu današnje cijene automobila s pogonom na benzin i dizel, uz sadašnje cijene goriva.

Ampera se može priključiti i napuniti za tri sata na bilo kojoj utičnici u kućanstvu (230V). Opel u suradnji s energetskim kompanijama, uključujući i španjolsku Iberdrolu, planira mrežu punionica za električne automobile.