Opel - Infoletter

Opel Infoletter

Primajte najnovije informacije o Opelu te Opelovim proizvodima i uslugama dostavljenim izravno u vašu poštu.

Prijavite se odmah!
Opel - Magazin

Opel Magazin

Činjenice, dizajn, osjećaj... Opel Magazin vam donosi cjelokupni svijet Opela u on-line izdanju.

Više

AMPERA: SPREMNA ZA ŽENEVU.

Prototip električnog vozila za vožnju od Rüsselsheima do Sajma automobila u Ženevi

25.02.2010.

Ampera, električno vozilo produljenog dosega, koristit će energiju pohranjenu u litij-ionskoj bateriji od 16 kWh za prvu dionicu vožnje, 600 km od njemačkog Rüsselsheima do autosalona u Ženevi (Švicarska), bez ispuštanja CO2.


Za upravljačem će biti Opel/Vauxhallov direktor odjela za uvođenje električnih vozila, Gherardo Corsini. "Stvarno ne mogu dočekati da odvezem prve milje s prototipom Ampere tijekom prvog testa na javnim cestama", rekao je Corsini. "370 Nm trenutačnog, električnog okretnog momenta pod stopalom moje desne noge govori mi da će to biti zanimljiva i gotovo posve tiha vožnja do Ženeve."

Kada je razina punjenja baterije niska, nakon otprilike 60 kilometara, Amperin ugrađen motor s unutarnjim izgaranjem, počinje proizvoditi električnu energiju za pogon kotača za ostatak putovanja.


Električno vozio sa baterijom morat će pronaći stanicu za punjenje i stati na nekoliko sati kako bi ponovo napunio svoju ispražnjenu bateriju prije nastavka putovanja. Ampera, međutim, donosi nov oblik električne pokretljivosti i nema ograničenja poput uobičajenih električnih automobila. Može voziti kontinuirano i bez prekida više od 500 km do priključenja na utičnicu u kućanstvu ili punjenja s gorivom.

Vožnja prototipa na velikoj udaljenosti od Rüsselsheimu do Ženeve pokazuje da s peterim vratima i četverim sjedalima Ampera može biti i jedini automobil u kućanstvu, spreman za vožnju bilo gdje i bilo kada. Serijska proizvodnja Opel/Vauxhallove Ampere trebala bi početi krajem 2011.


Opelovi blogeri pratili su Amperu na njezinom prvom testu na daljinu u stvarnim uvjetima. S početkom u 9:30 u nedjelju, 28. veljače, blog je počeo davati redovite obavijesti o putovanje u Ženevu, što se nastavilo do 3. ožujka, dan prije početka autosalona. Blog se može pronaći na: