New Opel ADAM - Sustav pomoći za vozača

Korisne poveznice

  • Opelov servis

VRHUNSKA TEHNOLOGIJA ZA VRHUNSKE PERFORMANSE.

ADAMOVA urbana i svježa individualnost i samopouzdanje snažno su podržani njegovom vrhunskom tehnologijom. Vrhunske značajke čine vožnju ADAMOM još lakšom i sasvim jedinstvenom.

Enlarge

Parkiranje je postalo zabavno

Uz pomoć naprednog sustava pomoći pri parkiranju APA II ovaj novi mali automobil najprije će pronaći odgovarajuće mjesto za parkiranje, a zatim se i parkirati na njemu. Kako bi vama bilo lakše. Zato pustite upravljač i prepustite upravljanje automobilu. ADAM obavlja sav težak posao. Vi samo pazite na ubrzanje, usporavanje i mjenjač. Ne zaboravimo ADAMOV sustav za parkiranje Park Pilot. Ovaj stražnji sustav pomoći pri parkiranju uvijek je tu kada ga trebate. Ima senzore za otkrivanje prepreka iza vozila. Zvučni signal ukazuje na udaljenost od prepreke.


Enlarge

Lagana vožnja gradom

Samo pritisnite prekidač i uživajte u savršenoj vožnji gradom. Prekidač za gradski način vožnje na ploči s instrumentima uključuje pojačano servoupravljanje kako bi se smanjio napor kod upravljanja pri malim brzinama.


Enlarge

Uključite i vozite

Sustav Start/Stop još više optimizira uštedu goriva posebice u gradskom prometu. Motor se zaustavlja kada automobil miruje i mjenjač je u neutralnom položaju, a opet se pokreće čim se ponovno pritisne papučica spojke. Sustav se može uključiti, odnosno isključiti, pritiskom gumba na ploči s instrumentima. Kad je sustav aktivan i motor je zaustavljen, kazaljka brojača okretaja odlazi u položaj "AUTOSTOP" i označava spremnost za automatsko pokretanje. Za pouzdano ponovno pokretanje motora, sustav Start/Stop koristi optimizirani generator, pokretač i poseban akumulator.


Stvarno dobar osjećaj

Na osnovi podataka iz sustava EPS® i brojnih drugih sustava vozila za utvrđivanje odgovarajućeg odziva u različitim situacijama, ADAMOV softver EPS® može povećati odnosno smanjiti moment sustava upravljanja neovisno o vozaču. Rezultat je ugodnija vožnja uz smanjeni napor vozača i osjećaj preciznijeg upravljanja.

 

Softver za aktivnu kompenzaciju sile zanošenja/vučenja upravljača upravlja momentom upravljača i ublažava utjecaj neravnina na kolniku ili jakih bočnih vjetrova.

 

Dodatni posebni softver poboljšava odziv i osjećaj upravljivosti kada je upravljač u približno poravnatom položaju. Primjenom momenta za kompenzaciju mehaničkog trenja u sustavu upravljanja, dolazi do lakšeg poravnanja upravljača kod malog otklona od sredine.  Rezultat je bolji osjećaj upravljivosti i stabilnost kod pravocrtne vožnje.


Enlarge

Lako mijenjanje traka

Ultrazvučni sustav nadzora bočnog mrtvog kuta SBSA pomaže vam da izbjegnete sudar s vozilom u susjednom traku zahvaljujući neprestanom nadzoru bočnih mrtvih kutova. SBSA vas upozorava u slučaju moguće opasnosti, što znači da vi ne morate brinuti o tome.


Enlarge

Zagrijte se ili rashladite

Kada dani postanu hladni, ADAM ima prave stvari da biste se osjećali ugodno. ADAMOVA elektronička kontrola klime (ECC) laka je za upravljanje i uvijek osigurava ugodnu klimu. ECC djeluje po načelu poravnanja s predviđanjem i prilagodbom. Ovaj način nadzora razvijen je u Opelu i predstavlja novost u automobilskoj industriji, kao još jedna posebnost unutrašnjosti ADAMA. Koncept se osniva na novoj definiciji ugodne klime, koja je mnogo više od jednostavne kontrole temperature. ADAM ECC upravljan je mikroprocesorom koji analizira klimu u vozilu i prilagođava je u skladu sa željenim vrijednostima, počinjući od početne izmjerene temperature.